"135 MİLYAR METREKÜP YENİ REZERV BULUNDU"
Zonguldak'ta Filyos Limanı'nın açılış merasimine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni müjdeyi açıkladı.
Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:
"Belediyedeki programımızın ardından kendi alanında Avrupa'nın en büyük entegre tesislerinden olan MFA Maske Fabrikası'nın heyecanını yaşadık. Türkiye'nin ilk biyomaskesiyle Türk polisinin kullanımına sunulmakta olan tam ve yarım gaz maskeleri de burda üretilecek. Şimdi de tarihi bir ana şahitlik etmek üzere Filyos'tayız, heyecanlıyım. Zira bu eser 10 senelik değil, 20 senelik değil, bu eserin mazisi 150 yıl. Buraya gelmeden önce limanı ve gaz işleme tesislerimizin inşa edileceği tesisleri gezdik, sunumları dinledik. Büyük tonajlı gemilerin yükleme ve boşaltma yapabileceği global bir ticaret ve endüstri alanı kurma projesi olan Filyos Limanı nihayet hayata geçti. Burası aynı anda 13 gemiyi tanker hariç alabilecek durumda ve 13 gemi buraya yanaşabilecek durumda.
135 MİLYAR METREKÜPLÜK YENİ REZERV
Enflasyondaki düşüşün devam etmesi de diğer bir sevindirici haber.
Filyos limanı Boğazların yükünü de hafifletecek. Filyos Limanı esasında Filyos Vadisi projesinin bir parçasıdır. Filyos Vadisinin göbeğinde yer alan 600 metre kare alana sahip Filyos Sanayi bölgesini ilan ettik. Filyos sanayi bölgesi 30 000 000 nüfus ve 80 milyar Dolarlık ülke ekonomisine erişim olanağı sunuyor.
Karadeniz'deki Sakarya Gaz sağında tespit ettiğimiz doğalgazın kara bağlantısı ve işleme sahasına ev sahipliği yapacak. Fatih sondaj gemimiz geride bıraktığımız yıl toplada 405 milyar metreküplük rezerv keşfettik. 2020 senesinde denizlerde yapıaln en büyük keşif olarak tarihe geçti. Artık tüm bunları yaparken acaba kim neder yok. Fatih sondaj gemimiz yine Sakarya Gaz sahasındaki Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir doğalgaz keşfi daha yaptı. Böylece keşfimiz 540 milyar metreküpe ulaştı. Karadeniz gazını 2023 senesinde kullanıma sunmak için arkadaşlarımız canla başla çalışıyor.
Üç etapta çıkarmayı planlamaktayız. 1. Aşama deniz tabanında kurulacak doğal gaz üretim sistemleri. 2. Aşama karada doğal gazı işleyecek ve kullanıma hazır hale getirecek tesistir. 3. Aşama ise denizdeki sistemle karadaki tesis arasındaki bağlantıyı sağlayacak boru hattıdır. Doğalgaz kullanıma hazır hale geldiğinde zaten ekonomimize büyük katkı sağlayacaktır. İlk etapta 10 kuyunun sondajını ve tamamlama işlemini bitirecek, ardından yeni sahalara açılacağız. Türkiye'nin denizdeki ve karadaki doğal gaz arama faaliyetlerinde bugün geldiği yer dikkatli, sabırlı, azimli çalışmaların ürünüdür.
Bu yıl 2 000 megavatı güneş ve 2 000 megavatı rüzgar dahil olmak üzere toplam 4 bin megavatlık yenilenebilir enerji yatırımını harekete geçirmiş olacağız"