CHP Niğde Milletvekili Gürer stokçuluk yapanlara yönelik cezaları değerlendirmede bulundu! Çare ceza değil...

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer stokçuluk yapanlara yönelik ceza artırımının çözüm olmadığını söyledi. Gürer, “Üretim kalemlerinde yaşanan sorunlar ve kurdaki artış sebebiyle yurtdaşın stok yapacak hali mi kaldı?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer stokçuluk yapanlara yönelik ceza artırımının çözüm olmadığını söyledi. Gürer, “Üretim kalemlerinde yaşanan sorunlar ve kurdaki artış sebebiyle yurtdaşın stok yapacak hali mi kaldı? Çare ceza değil fiyat istikrarını sağlamaktır. Bu da iktidara güven ve iyi bir ekonomi politikasının uygulanmasıyla olur” dedi.

AKP milletvekillerinin imzasıyla sunulmakta olan teklife göre, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi

Kanunu’nda Stokçuluk yapanlara uygulanmakta olan para cezalarının ‘50000 TL’den 500000 TL’ye kadar’ çıkabileceğini öngören düzenleme, ‘100000 TL’den 2000000 TL’ye kadar’ olarak değiştirilecek.

Düzenlemeyle beraber stokçuluktan neyin kastedildiğine dair net verilerin olmadığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Örneğin; patatesin ve soğanın hasadı Ekim, Kasım aylarında yapıldıktan sonra depoya konur. Depoya konan ürünlerin satışı da süreç içerisinde Mart, Nisan aylarına ka dar yapılır. Patates ve soğan fiyatları arttığında bu insanları stokçulukla suçlayıp ceza mı yazacaklar?” diye sordu.

"MISIR'DAN İTHAL PATATES GETİRMEK ZORUNDA KALDILAR"

Serbest piyasa ekonomisinde fiyat belirlemeye devletin müdahale edemeyeceğini dile getiren Gürer, “Patates ve soğan çiftçisine baskınlar yaparak, patateslerin ve soğanların vaktinden önce piyasaya çıkmasına neden oldular. Mayıs ayında patates yetmeyince bu kez de Mısır’dan ithal patates getirmek mecburiyetinde kaldılar. Ürünün piyasa sürülmeden önce planlamasının yapılması, daha sağlıklı depoların yapılması ve ürünleri katma kıymetli hala getirecek çalışmaların yapılması lazım” diye konuştu.

"ŞU ANDA VADELİ SATIŞ YOK"

Piyasada stokçuluk yapılacak ürünün olmadığına dikkati çeken Gürer, “Şu anda vadeli satış yok. Sektördekiler nakit paraları da olmadığı için gidip ürün alamıyor. Ürününü, önünü göremediği için vadeli satmayan vatandaş stokçu mu oluyor?

Alınan bu karar bütünüyle kamuoyunda var olan tepkileri ötelemek, bir suçlu yaratmak içindir. Taklit ve tağşiş ürünlerde cezayı arttırdılar.

Bununla ilgili bir kanun var. Bakanlığın yapmış olduğu denetimlerde ortaya çıkan taklit ve tağşiş ürünlerin kamuoyuna duyurması gerekmektedir. Ancak bir senedir bu ürünler için hiçbir açıklama yapmadılar. Kamuoyu neye kilitlenirse gündemlerini oraya çeviriyorlar ve o konu üzerinden algı yaratarak kendi sorumluluklarını üzerlerinden atmaya çalışıyorlar. Bunların tamamı iktidarın yanlış ve yetersiz yönetiminden kaynaklanıyor” dedi.

"SOKÇULAR KİM?"

Stokçuluk yapanlara cezaların arttırılmasının çözüm olmadığını dile getiren Gürer, “Kurdaki artış, üretim kalemlerinde yaşanan problemlerden dolayı stokçuluk yapacak yurtdaşın, ürün alabilecek imkanı kalmadı. Meclise stokçulukla ilgili bir kanun teklifi getiriliyorsa evvela stokçuluk tanımından ne anlıyorlar, stokçular kim, hangi ürünler stoklanıyor?

Bunların açıklanması gerekmektedir” diye konuştu. İktidarın ekonomik kapsamda suçladığı her ülkeyle ticaret hacimlerini arttırdığına dikkati çeken Gürer, “Kimi dış güç olarak hedef gösterseler onlarla ticaretler büyüyor” ifadelerini kullandı.