Beklenen Karar Geldi: 5 Yıla Kadar Yatırılan Tüm Ödemeler İade Edilecek!

Ödenen paraları geri almak artık mümkün. Başvuru yapıldığı an 5 yıl geriye dönük ödemeler alınacak. Her ne kadar birçok kişi tarafından bilinmiyor olsa bile en geniş kitlesi emlak vergisinde vergi türü olacak. Mülk sahibi olan vatandaşlar bu durumu bilmiyor. Muaf olunan emlak vergileri ödendiyse geri alınabilecek. İşte tüm detaylar...

Ödenen paraları geri almak artık mümkün. Başvuru yapıldığı an 5 yıl geriye dönük ödemeler alınacak. Her ne kadar birçok kişi tarafından bilinmiyor olsa bile en geniş kitlesi emlak vergisinde vergi türü olacak. Mülk sahibi olan vatandaşlar bu durumu bilmiyor. Muaf olunan emlak vergileri ödendiyse geri alınabilecek.

Binlerce vatandaş 2020 yılında emlak vergisi hakkında merak edildiği şeyleri araştırmaya başladı. Emlak vergi sorgulamasından hesaplama ve ödemelere kadar birçok alanda yardım alınacak. Birden fazla emekli aylığı alan vatandaşlar - yazlık evi olanlar - karı ya da koca ayrı birer evi olanlar - evleri kirada olan vatandaşlar da bu emlak vergisi muaf olma durumlarından yararlanma haklarını elde edecekler mi?

Emlak vergisinden kimler yararlanma hakkına sahip olacak ve geri alabilecekler mi?

Hiçbir geliri olmayan ev hanımlarından işsizlere kadar sosyal güvenlik kurumları arasından alınan aylıklardan başka geliri olmayanlar - gaziler - engelliler - dul ve yetimler ya da şehitler emlak vergisi ödemeyecekler. Hak sahipleri ülke sınırlarında brüt olarak 200 metre kare olan daireler için emlak vergileri alınmıyor. Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmalarına rağmen çalışarak maaş almaya devam edenlere yararlanma hakları verilmiyor. Engelli - gazi - dul ya da yetim aylıklarından başla geliri olmayanlar ise bu gruba dahil olmuyor.

Engeli emekli çalışanlar için de vergi ödemeleri söz konusu değil. Eğer bu durumlarda olmaya rağmen emlak vergisi ödeyenler varsa tam 5 yıl geriye dönük olarak haklardan yararlanmayı elde edecekler.

Eğer bir ev birden fazla kişi üstündeyse ne olacak?

200 metre kareye kadar boyutu olan evler emekli ya da diğer hak sahiplerinin hisseleri olursa bu hisse oranları vergilerden muaf tutulacak.

Vergi istisna durumları sadece yurt içinde olan sosyal güvenlik kurumları ile emekli olan vatandaşlar için geçerli olacak. Yani yurt dışından emekli olan vatandaşlar hala emlak vergisi ödeme zorunluluğu ile yer alınıyor.

Vergi istisnası olması için evlerde oturmak zorunluluğu var mı?

Vatandaşlar tarafından en çok merak edilen durumlardan bir tanesi de vergi istisnası olması için evlerde oturmak zorunluluğu var mı oluyor. Fakat böyle bir şey zorunlu değil. Bir evde oturulmasa ve farklı  bir yerde oturulsa bile emlak vergisi ödenmeyecek. Ama sadece yapılacak şey kira gelir vergisi ödeme zorunluluğu olanlar.

Bankalarda paralarından dolayı belili bir kazanç elde etmeye devam eden emekliler için de muaf durumları söz konusu olacak. Bir yandan da eşlerinden dolayı emekli aylığı almaya devam eden vatandaşlar da ödemeyecekler.

Ödemeler nereden ve nasıl yapılacak?

Emlak vergisi konusu her yönden araştırılmaya devam ediyor. İnternet siteleri üzerinden online  olarak ya da kredi kartları ile ödemeler devm ediyor.

Her emlak vergisi de aynı olmayacak. Konut ya da dükkan olmasına göre değişirken boyutlarına ve bulundukları alanlara göre de değişecek.

Şu an merak edilen konulardan bir tanesi de her konut için istisna hakları olup olmayacağıdır. Hak sahipleri içi 200 metre kareye kadar olan boyutlardaki evler için tek evlerden vergi alınmıyor. Fakat bir den fazla olur ise ödemeler yapılacak. Evlerde birden fazla hissesi olan durumlarda emekli olmasına rağmen çalışmasına devam eden vatandaşlar da haklardan yararlanamayacak. Engelli  - gazi ya da dul ve yetim aylığı alan vatandaşlar da başka gelir aylığı var mı diye bakılmadan ödeme yapmayacaklar. Engelli emekliler çalışıyor olsa bile ödeme yapmayacaklar.

Belgeler ile belediyelere başvuru yapmanın ardından vergi ödemesi olmaz. Fakat başvuru adımları olmazsa da vatandaşlara bir borç çıkması söz konusu olacaktır.

Vergi istisna durumlarından sadece konutlar yararlanacak ve iş yerleri için bu durum geçerli olmayacak. Kart irtifakı tapusu olan vatandaşlar için her şartı yerine getiriyor iseler ödemeleri yapmayacaklar. Haktan yararlanacak olan emeklilerin tek  bir konutları olması gerekir. Birden fazla konutları olanlar için bu durum geçerli olmayacaktır.

Yıl içinde emekli olarak maaş almak için hak kazanacak kişiler gerekli tüm şartları taşıyor ise müracaat ederek bir sonraki yıl ödeme yapmayacaklar.

Nutuk.com.tr