Asgari ücretle çalışanlara üzücü haber! Maaşlarda kesinti yapılacak…

Asgari ücretli çalışan vatandaşların moralini bozacak bir haber geldi. Eylül ayı içerisine yapılan yüzde yirmi gelir vergi dilimine giriş olacak mı? Bekar olan asgari ücretli çalışanlar vergi diliminde meydana gelen artıştan etkilenmezlerken eşi çalışmayan ya da çocuğu olan asgari ücretlilerin ellerine geçecek maaşlar üzerinden yıl sonuna kadar azalma olacak ve bazı işçilerde durum 401 TL’yi

Üç ay vade ile gerçekleşene kısa çalışma ödeneğinden yararlanan ya da ücretsiz bir şekilde izne çıkarılan vatandaşların gelirlerinin düşük kalmasından dolayı vergi dilimlerinden etkilenmeleri söz konusu olmayacak.

Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin destekleri vergi dilimlerinden etkilenecekler mi?

Eylül ayı itibari ile gelen yüzde yirmilik vergi diliminden tüm vatandaşlar etkilenmeyecekler. Şu an bekar bir asgari ücretli çalışan vatandaşın kümülatif toplamları 22 bin TL üzerinde olmadığı için kesinti olmayacak. Fakat eşi çalışmayan ve çocuğu olan asgari ücretli çalışanların daha üzerinde olmasından dolayı kesintiden etkilenmeleri kaçınılmaz bir gerçek oldu. Bu anlarda KÇÖ ve ücretsiz izne çıkan vatandaşlar etkilenecek mi diye meraklı arayışlar söz konusu. Fakat ya ücretsiz izne çıkarıldılar ya da kısa çalışma ödeneğinden dolayı daha az maaş aldılar. Bu anlarda yıllık olarak belirlenmiş olan kümülatif ücretin daha altında kalmalarından dolayı onların maaşları üzerinde bir kesinti olmayacak. Alınan ücret eğer belirlenin ücretin altında kalıyorsa bu kısım yüzde on beşlik bir vergi dilimine sahip olacak.

Fakat bir yandan da 22 ve 49 bin arasında kümülatif toplamı olan vatandaşlarda yüzde yirmilik vergi dilimine girecekler.

Eşleri çalışmayan ve çocukları olan asgari ücretliler adına bir de AGİ desteği ödenmesinden dolayı ödenen ücret kümülatif vergi dilimi üzerine çıkıyor. Ekim ayından itibaren uygulamaya girecek vergi dilimi kapsamı ile aylık olarak 25,70 TL değerinde bir kesinti olacak. Yani ekim - kasım - aralık ayları içerisinde vatandaşlarda aylık olarak 1225.08 TL maaşlarda azalmalar dikkatleri çekecek.