Asgari ücret 2021 için 1. Toplantı tamamlandı! 2. 3. Ve 4. Asgari ücret toplantısı ne zaman, yeni tutar hangi tarihte açıklanacak?

Yeni yılda belli olacak asgari ücret için herkesin gözü rakamlarda yer alıyor. Yılın son ayına girilmesi ile birlikte kişilerin en çok araştırdığı konunun birinci toplantısı gerçekleştirildi. Ardı ardına gerçekleştirilecek olan diğer toplantılar için de zaman belirlendi.

Peki toplantıların sonucunda asgari ücret tutarı ne kadar belirlenir? Halkın yeni asgari ücret için tahmini nelerdir? Kamuoyu içerisinde 2605 ile 2722 TL arasında değişen fiyatlar yer alıyor, hangi tahminler doğru olacak?

Ülkemiz içerisinde toplamda 7 milyondan daha fazla sayıda asgari ücrete tabii çalışan yer almaktadır. Bu kişiler için yeni belirlenecek olan asgari ücret tutarı oldukça önemli bir yerdedir. Vatandaşlar, son aya girilmesi ile birlikte gözlerini toplantılara çevirdi ve gelecek sonuçları bekliyor. Aralık ayının ilk haftasında gerçekleştirilen toplantıda Asgari Ücret Tespit Komisyonu yer aldı ve ücretler hakkında bilgi alışverişi gerçekleştirildi. Pandemi süreci nedeni ile sanal ortam üzerinden gerçekleştirilen toplantıda; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk olumlu gelişmelerin haberini verdi. Yeni belirlenecek ücretin herkesin beklentilerini karşılayacağını ve iş hayatındaki etkilerinin güzel olacağını vurguladı.

Yeni Asgari Ücret İçin Görüşme

  1. Görüşme Tamamlandı

2021 yılında kabul edilecek asgari ücretin belli olması adına görüşmelere başlandı. İşveren, çalışan ve devlet çalışanlarından bir araya gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk görüşmesini tamamladı.

  1. Görüşme 15 Aralık 2020’de

Çalışan, işveren ve devlet çalışanlarından bir araya gelen komisyon yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için yeniden görüşme sağlayacak. Yeni görüşme için tarih ise 15 Aralık 2020 olarak belirlendi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk herkesin dört gözle beklediği görüşmelerin ne zaman gerçekleşeceğine dair tarihleri yayınladı.

Açıklanan takvime göre asgari ücretin belirlenmesi için yapılan görüşmelerin ikincisi Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunun bulunduğu yerde 15 Aralık 2020 tarihinde yapılacak.

  1. Görüşme 22 Aralık’ta

Üçüncü görüşmenin ise Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonunun olduğu yer içinde 22 Aralık 2020 tarihinde yapılacağı biliniyor.

TİSK üzerinde yapılan görüşmelerin hepsi sanal ortam üzerinden gerçekleştirilecek. Son görüşmelerin nasıl olacağı ve tarihi ise henüz belirlenmedi. Görüşme tarihi belirlendiği zaman sitemizden takip edebilirsiniz.

Zehra Zümrüt Selçuk yaptığı açıklamalar sonucunda kişilere umut aşıladı ve asgari ücret için beklenilen miktarların geleceğine işaret etti.

Hangi kanun içinde olduğu fark etmeksizin bütün çalışanlar için asgari ücretin belirli bir değeri bulunmakta olduğunu ve çalışan ile işvereni ortak olarak ele aldıklarını ifade etti. Yeni belirlenecek asgari ücret tutarının her iki taraf için de tatmin edici olacağını açıkça ifade etti.

Görüşmeler Yaparak Çalışmalara Devam Edeceklerini Duyurdu

Bakan, dünyanın mücadele ettiği pandemi sürecinin herkesi etkilediğini ve bu süreç esnasında birçok adımlar attıklarını söyledi. Halk için ayrılan tutarın 42 milyar TL’yi geçtiğini ve vatandaşlar için kaynaklarının açık olduğunu da ifade etti. Bu zaman içerisinde hem çalışan hem de işçi kesim ile iletişime geçtiklerini ve onlarla ortak bir çalışma yürüttüklerini de açıkladı. Bakanlığın çalışmalarını en kısa zaman içerisinde verimli olarak gerçekleştirdiğini de ifade ederek, 1 Aralık tarihinden sonra kısa çalışma ödeneği için taleplerin geldiğini ifade etti. Bu zamanlar içerisinde bakanlık herkese yardım etmek amacıyla e-devlet üzerinden de başvuru kabul ediyor ve herkesin maddi durumunun düzenlenmesini amaçlıyor. Bu zamandan sonraki diğer süreçler içinde de çalışan ve işveren kesim ile sürekli irtibat halinde olacaklarını söyledi.

Maddi ve Sosyal Şartlar En Doğru Hale Gelecek

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk iş ortamı içerisindeki en önemli noktalardan birisi olan asgari ücretin belirlenmesi için fikir ve önerilerin görüşmeler esnasında dikkate alınacağını vurguladı. Görüşmeler esnasında her tarafın da temsilcileri fikirlerini beyan edebilecek ve isteklerini dillendirebilecekler.

Bakan, her zaman vatandaşın yanında olduklarını ve bu süreç içerisinde de onları yalnız bırakmayacaklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanının önderliğinde iş hayatındaki çeşitli maddi ve sosyal sorunları düzenlenmesi alanında çalışmalar gerçekleştirildiğini ve işçilere destek olunduğunu açıkladı. 2002 senesinden itibaren daima düzenlemeler ile birlikte işçilere yardım ettiklerini ve 2003 yılında yaptıkları İş Kanunu’nun tamamen adaletli bir şekilde iyileştirildiğini söyledi. 2009 yılında yeniden 1 Mayıs’ta vatandaşların yanlarında olduklarını ve 2012 yılında da iyileştirmeye gittiklerinin de altını çizdi.

Çalışanlar artık sendikaya geçmek için e-devlet sistemini kullanabiliyor ve daha kolay bir şekilde kendilerine istedikleri adımı sağlayabiliyorlar. Bakanın açıklamasına göre şu anda sendikaların toplam üyesi 2 mil çalışan kişi bulunmaktadır. Sendikalardaki artışın önemi çalışanın haklarını savunmasından dolayı fazladır ve sendikalar işçilerin haklarını savunma konusunda oldukça başarılır. 2013 senesinde %9 olarak belirlenen sendika oranı, 2020 yılında ise %14 olarak belirlenmiştir.

Zehra Zümrüt Selçuk yaptığı açıklamaya göre asgari ücret üzerinde yapılan iyileştirmeler ile ailelerin daha iyi bir maddiyata kavuşacağını ifade etti. İşçi ailelerinin daha doğru bir şekilde maddi ve sosyal şartlara sahip olabileceklerini açıkladı.

Asgari ücret belirlenirken çalışan ve işveren için de orta yol bulunması bekleniyor

Aile, Çalışma ve sosyal Hizmetler Bakanı’nın yaptığı açıklama ile komisyon içerisinde 18 yıldır her koşulu göz önüne aldıklarını ve her zaman vatandaşın yanında olduklarını dile getirdi. 2019 senesinde enflasyon oranında zam alması beklenen asgari ücret için fazla zam yaptıklarını ve %11,84 yerine %15,03 olarak halkın maaşına yansıttıklarını ifade etti. Sonuç olarak elde edilen 2324 TL ile halkın biraz daha rahatlamasının amaçlandığı ve enflasyon üzerindeki düzenlemenin %3 olarak sene sonunda kaydedildiğini söyledi. 18 senelik süre içerisinde toplamda 1,5 kat yükselme meydana geldiğini ve Aralık ayı içerisinde de çalışmaların yürütüleceğini de ekledi.

Asgari ücret çoğu çalışma alanına etki ediyor ve yalnızca asgari ücret üzerinden çalışanların değil, herkesin takip etmesine yol açıyor. Bu süreç içerisinde hedeflerinin her iki tarafı da korumak olduğunu ve mağduriyet yaratmamayı amaçladıklarını söyledi. Ortak bir karar sonucunda asgari ücretin belirlenmesini istediğini ve herkes için en ideal miktar olarak belirleneceğini de açıklamalarında bulundurdu. Yeni yıl içindeki çalışma hayatını olumlu yönde etkileyeceğini ve asgari ücret ile birlikte aileleri ile birlikte çalışanların rahat edeceğini açıkladı.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü için vurgu yapan Zehra Zümrüt Selçuk, heyetin bu sene komisyon içerisinde bulunan engelli vatandaşın da gününü kutladı.

Türk-iş bünyesinde genel sekreterlik görevini üstlenen Nazmi Irgat, yalnızca asgari ücret üzerinden çalışanların değil, diğer çalışanların da vergilerinde iyileştirme yapılması gerektiğini vurguladı. Yeni yıl içerisinde gerçekleştirilecek asgari ücretin belirlenme aşamasında Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Bakan ile birlikte bir görüşme gerçekleştirdi.

Covid-10 sebebi ile online ortam üzerinden gerçekleştirilen görüşmede Nazmi Irgat, işçi kesimi temsil ediyordu. Tüm dünya için zor bir süreç olduğunu ve iyileştirmelerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Sağlık sektöründe görev yapanların ve diğer işçi çalışanların ne olursa olsun bu süreçte çalıştığını da ifadelerine ekledi. Çalışan kişilere teşekkürlerini de iletti.

Pandemi süreci kişilerin önceliklerini kendisine sormasına yol açtığını ve asgari ücret iyileştirmelerini yapmak için bir şansları olduğunu dile getirdi. Canlarını ortaya koyarak bu süreç içerisinde çalışmalarını gerçekleştire kişiler için bir karşılık verilmesi gerektiğini de ifadelerine ekledi. Az gelire sahip olanlar ve çalışan kesimin mağdur edildiğini, işçilerin ücretsiz izin adı altında az maaş aldığını da söyledi. Çalışanların izni olmadan gerçekleştirilen ücretsiz izinlerde, çalışan kişilere gün için 39 TL ödeme yapılıyor. Kişiler aylık 1168 TL alıyor ve oldukça yetersiz olan bu tutar kişilerin geçimine yeterlilik sağlamıyor.

2021 Yılının Asgari Ücret Tahminleri

  • Merkez bankasının 2020 senesi için enflasyon fikri %12,1 olarak biliniyor. Bu orana göre yükseliş gerçekleştirilir ise brüt olarak 3299,10 TL, net olarak ise 2605,98 TL ödeme yapılacak.
  • 2019 senesinde gerçekleştiği gibi %15’lik bir artış gerçekleştirilir ise brüt olarak 3384,45 TL, net olarak ise 2673,40 TL olarak maaşlar yatırılacak.
  • Merkez bankasının 2020 senesi için enflasyon öngörüsüne 3 puan pay eklenmesi bekleniyor. Eğer bu pay eklenir ise brüt 3387,39 TL net olarak ise 2675,72 TL olarak maaşlar verilecek.
  • Eğer 3 puan yerine 4 puan pay uygulanır ise 3416,82 TL brüt maaş verilecek. Bu tutar net olarak için ise 2698,97 TL olarak yatırılacak.
  • Eğer 5 puan pay katkısı sağlanır ise brüt olarak 3446,25 TL net olarak için ise 2722,22 TL olarak hesaplanacak.

Beklenen Asgari Ücret Bilgilendirilmesi

Türk-İş Genel Başkanlığı görevinde yer alan Ergün Atalay ise asgari ücret ile ilgili bazı bilgilendirilmelerde bulundu. Açıklaması içerisinde herkesin yüzünün güleceği ve kendilerinin ise direkt kabul edeceği bir teklifin gelmesini beklediklerini ifade etti.

Asgari ücretin normalde en az maaş olarak belirlenmesi gerektiğini ancak günümüzde birçok kişinin geçimi için yalnızca bu ücreti aldığını da ekledi. Günümüzde 7 milyondan daha fazla kişinin bu maaş ile geçinmeye çalıştığını ve %99 oran ile sendika üyeliklerinin bulunmadığını da açıkladı.

Asgari ücret belirlenmesi süreci hakkında vatandaşların çoğunun bilgi sahibi olmadığını ve her kesimi ifade eden kişilerin olduğunu söyledi. Devlet, çalışan ve işveren olarak üç ayrı kesim için toplamda 15 kişinin bulunduğunu, her kesim için eşit sayıda insan bulunduğunu ekledi. Asgari ücretin belirlendiği görüşmeleri adaletsiz bulduklarını ve işvereni ile devlet ortaklığında ücretin belirlendiğini düşündüklerini, ayrıca asgari ücret üzerinde herhangi bir söz sahibi olamadıklarını da açıklamalarında bulundurdu.

Toplum Asgari Ücret İle Geçimini Sağlayamıyor

Atalay, asgari ücretin halk için geçinecekleri ücret haline geldiklerini ve bu tutarın yetersiz olduğunu eleştirdi. Komisyon içerisindeki diğer üyelerin bu ücret ile bir aylığına geçimlerini sağlamayı denemelerini ancak bunun oldukça zor olduğunu ekledi. Bu nedenle her iki kesimi de memnun edecek bir ücret ile masaya gelmelerini ümit ettiklerini, eğer böyle bir ücret ile gelinirse hızlı ve ortak bir karar alınacağını açıklamalarında bulundurdu.

DİSK ve Hak-İş ile görüşmeler sağlayacak olan Türk-İş ortak bir ücret belirlemesi yaparak bu ücreti komisyona iletecek.

Pazartesi günü görüşme sağlayan sendikaların asgari ücret düzeni hakkında oluşturdukları bazı maddeler ortaya atıldı. Bu maddeler ile ilgili yarın kesin bir açıklama yapacaklarını ancak diğer sendikalar ile görüşüp ortak ücret talebini komisyona taşıyacaklarını iletti. Siyasilerin asgari ücret ile ilgili detaylı bilgisi olmadıklarını ve geçimin oldukça zor olduğunu da açıklamalarına ekledi.

Komisyon İçerisinde Engelli Bir Kadın Çalışan Da Bulunacak

Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu sene görüşmelerinde çalışma kesimini temsil edecek kişiler arasında bir engelli işçiye de yer verdi. Özgül Yardımcı Adalet Bakanlığı bünyesinde temizlik personeli olarak görev alıyor ve komisyonda çalışanların haklarını savunacak. Toplantı içinde sendika başkanları da yerini alırken görüşmelerin ilk adımı tamamlandı.

2020 Senesi Asgari Ücret Tutarı Ne Kadar?

Bekar bir çalışan için asgari ücret brüt olarak 2943 TL olarak veriliyor. Aynı çalışanın kesintiler yapıldığında ise eline 2324,71 TL maaş geçiyor.

AGİ Tutarı Miktarı Nedir?

Bekar bir işçi için 220,68 TL,

Evli ve eşi çalışmayan işçi için 264,82 TL,

Evli, eşi çalışmayan ve 1 çocuk sahibi olan işçi için 297,92 TL,

Evli, eşi çalışmayan ve 2 çocuk sahibi olan işçi için 331,03 TL,

Evli, eşi çalışmayan ve 3 çocuk sahibi olan işçi için 375,17 TL,

Evli olan ve eşi çalışan kişiler için 220,68 TL,

Evli, eşi çalışan ve 1 çocuk sahibi olan işçi için 253,79 TL,

Evli, eşi çalışan ve 2 çocuk sahibi olan işçi için 286,89 TL,

Evli, eşi çalışan ve 3 çocuk sahibi olan işçi için 331,03 TL,

Evli, eşi çalışan ve 4 çocuk sahibi olan işçi için 353,09 TL,

Evli, eşi çalışan ve 5 çocuk sahibi olan işçi için 375,17 TL.