30 Haziran’dan sonra herkesin beklediği yeni dönem: Tazminat ödemelerinden emeklilik süreçlerine…

30 Haziran tarihinde salgından ötürü ilk günden bu güne kadar işverenler ile çalışanlar için verilen desteklerin tamamına son verilecek. Bazı kesimlerden yeni dönem içerisinde işten çıkarma durumları ile yüz yüze olunursa kıdem tazminatlarını nasıl alabilecek olduklarından emeklilik için durumların nasıl olacağı merak ediliyor. Vakti gelenler nasıl emekli olabileceklerini merak ederken araştırmala

30 Haziran tarihinde salgından ötürü ilk günden bu güne kadar işverenler ile çalışanlar için verilen desteklerin tamamına son verilecek. Bazı kesimlerden yeni dönem içerisinde işten çıkarma durumları ile yüz yüze olunursa kıdem tazminatlarını nasıl alabilecek olduklarından emeklilik için durumların nasıl olacağı merak ediliyor. Vakti gelenler nasıl emekli olabileceklerini merak ederken araştırmalar devam ediyor. Desteklerin olmadığı yeni dönem içerisinde neler olacağı en çok araştırılan konular arasında oldu.

Kıdem tazminat hesaplaması…

Kıdem tazminat hesaplaması noktasında net bir şey hala bulunmuyor. Bundan on yıl önce süreçlerde Yargıtay kanadından kısa çalışma ödenek süreleri kıdem tazminat hesaplaması sırasında yer alacağına dair bir karar alınmıştı. Fakat alınan bu kadar kısa çalışma dönemlerinin bir buçuk yıldan daha fazla devam etmesi yönünde olması ile değildi. Bu anlarda bazı hukukçu kesim bir buçuk yıl da olsa kısa çalışma dönemlerinin hesaplamalara dahil edilecek olduğunu dile getirseler bile büyük bir kısım böyle bir durum olmayacağını dile getiriyor.

Salgın dönemlerinde kapatılmak zorunda kalan iş yerleri için hesaba katılmayacak olduğunu savunması  insanların kafasında farklı soru işaretlerini beraberinde getirdi. Bu durum iş kanunu üzerinde yapılacak olan değişiklikler ve açıklamalar ile netlik kazanmış olacak. Her ne kadar konu üzerinde başvuru yapan kesimler olsa bile şu an konu üzerinde net bir durum bulunmuyor.

Emeklilik sürelerinde son dakika…

Vatandaşlar kısa çalışma dönemlerinde bir ayda en fazla 15 gün üzerinden ödenek alabildiler. Bazı kesimlerde emeklilik prim ödemeleri 15 gün üzerinden yapılmış olsa bile bazı kesimlerde iş verenler tarafından ödemeler de yapılmadı. Bu yüzden vatandaşların emeklilik süreçlerinde şart olan durumlardan bir tanesi olan prim gün ödemelerinde eksiklikler yer alacak. Bu anlarda vatandaşlar son durum ne olacak diye merak etseler bile şu an yeni bir düzenleme gelmezse de konu hakkında düzenlemeler gelene kadar süreç uzayacak gibi duruyor.