Son Dakika: Birçok kişinin bilmediği şartlar maaşların kesilmesine neden olabilir…

Ölüm aylığı, sigortalı çalışma hayatına devam eden kişilerin hayatını kayıp etmelerinin ardından geride kalan mirasçılar için ödenmeye devam ediyor.

Ölüm aylığı, sigortalı çalışma hayatına devam eden kişilerin hayatını kayıp etmelerinin ardından geride kalan mirasçılar için ödenmeye devam ediyor.

Bunun için kişilerin ölmeden en az 5 yıl boyunca sigorta prim ödemelerini yerine getirmeleri şartı aranıyor. Kişilerin ölen eşlerinden dul maaşları alabilmesi için bir kere daha evlenmemiş olması gerekir. Eğer kişiler dul maaşı alırken evlenirlerse bu maaşlar kesiliyor. İkinci eşler de öldüğü zaman bağlanan maaşlar ikinci eş için oluyor.

Sigortalı olarak çalışma hayatına devam eden vatandaşların geride kalan mirasçılarına ödenen ücretlerden bir tanesidir.

Ölüm maaşı alma şartları

Ölüm maaşı almak için vatandaşların belirli şartları yerine getirmesi gerekiyor. Yerine getirilecek olan bu şarlar için vatandaşlarda aranan en temel şart kişilerin ölmeden önce sigortalı bir şekilde çalışması ve bu sürede en az 5 yıl boyunca prim ödemelerini yerine getirmeleridir. Bu şart yerine gelmediği sürece kişini mirasçılarının böyle bir ödeme almak için hakları yer almıyor. 5 yıldan az prim ödemesi olan ölen kişiler için bu ücret ödemeleri yer almıyor.

Bir yandan da hayatını kayıp eden 4A sigortalı olarak çalışan vatandaşlar için en az 5 yıl boyunca sigortalı olma şartı ve 900 günden uzun vadeli bir şekilde prim ödeme olması ile geride kalanlar için aylıkların bağlanması söz konusu oluyor.

Ölüm aylıkları kimlere verilir?

Vatandaşların ölüm aylığı alması için sigortalı olarak çalışma hayatına devam eden kişilerin en az 5 yıl boyunca prim ödemesi yapmış olması gerekir. İlk ödemeler ölen kişinin en yakınları olan çocukları ve eşlerin verilirken bir yandan da bu kişiler yoksa ölen kişilerin anne ve babalarına verilir.