Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Resmen belli oldu! Eşler arasında miras nasıl paylaşılır?

Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper, bugünkü köşe yazısında, kuru malın sahibinin ölmesi halinde mirasçılarına geçip geçmeyeceğini yazıyor. Tamer Heper'in bir okuyucusu, evliliğinin çocuğu olmadığına dikkat çekerek, intifa hakkını vurgulayarak, karısı kendisinden önce ölürse, çıplak malı karısına devrederse evin tapusunun kendisine geri dönüp dönmeyeceğini sordu. Peki kuru malın sahibi ölürse mal mi

Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper, bugünkü köşe yazısında, kuru malın sahibinin ölmesi halinde mirasçılarına geçip geçmeyeceğini yazıyor. Tamer Heper'in bir okuyucusu, evliliğinin çocuğu olmadığına dikkat çekerek, intifa hakkını vurgulayarak, karısı kendisinden önce ölürse, çıplak malı karısına devrederse evin tapusunun kendisine geri dönüp dönmeyeceğini sordu.
Peki kuru malın sahibi ölürse mal mirasçılarına geçer mi?

İşte Tamer Heper'in o soruya verdiği yanıt.

Post köşe yazarı Tamer Heper, bir okuyucunun sorusuna yanıt olarak şunları söyledi: "Okuyucumun sorusu toplumda bildiğimiz gibi yasal bir işlem değil. İnsanlar mülkün iki tür sahibi olabileceğini düşünmez, hak sahibi kişi olabilir. malı kullanmak, yani kullanma hakkı malik olsa dahi malik olabilir.Kullanma hakkı olmayan kişi de hukuken bulunabilir.

ifadelerini kullanarak başladı. Heper, yararlanma hakkına sahip kişiye ‘intifa hakkı sahibi’, malik olmasına rağmen yararlanma hakkı olmayan kişiye ise ‘kuru mülkiyet sahibi’ dendiğini belirtti.

"Okuyucum kuru mülkiyeti (çıplak mülkiyeti) eşine devretmeyi, intifa hakkını yani yararlanma hakkını üzerinde tutmayı düşünüyor" şeklinde konuşan Heper, bu gibi kuru mülkiyet sahibinin önce vefat etmesi halinde, sahip olduğu mülkiyetin, miras payları nisbetinde mirasçılarına geçeceğine vurgu yaptı. 

Okuyucusunun durumuna ilişkin "Evet kuru mülkiyet sahibi eşin vefatı halinde kuru mülkiyet, okuyucuma miras olarak kalabilir" açıklamasında bulunan Heper, başka mirasçıların olması durumunda da bu mirasçılara miras paylarının nisbetinde intikal edeceğine dikkat çekti.

Heper, "İntifa hakkı sahibi eşin önce ölümü halinde intifa hakkı, kuru mülkiyet sahibi eşin kuru mülkiyet hakkı ile birleşir ve tam mülkiyete dönüşür" ifadelerini kullanarak yazısını tamamladı.