SGK üzerinde rekor bir bütçe açığının oluşmasından dolayı sosyal sigorta sistemi üzerinde yeniden düzenlemelerin yapılması adına emekli aylıkları ve ödeneklerin kıdem tazminatları ile beraber yeniden yapılandırma adımları ile gündemde olacağı yer alıyor.
SGK bünyesinde oluşan açık adeta tarihi bir rekor kırarak dikkatleri çekti. 2019 yılı içerisinde tam 39.9 milyar civarında bir açığın meydana gelmesinin üzerine 2020 yılının ilk 7 aylık sürecinde 50 milyar 39 milyon 280 bin liraya kadar artış gösterdi.
Emeklileri derinden etkileyen kötü haber
Gelen haberlere göre SGK'nın prim gelirleri ile beraber emekli aylıkları ve sağlık harcamalarının da karşılanma oranları bir hayli düştü. SGK tarafından gelen verilere bakılacak olur ise 2019 yılı içerisinde yüzde 71.8 olan oranın 2020 yılı içerisinde ilk 7 aylık süreci içerisinde tam yüzde 62.7 oranlarına kadar inmek zorunda kaldı. Dr. Ergün Demir ile Dr. Güray Kılıç tarafından gelen verilere göre yazılan ortak bir makale içerisinde değerlendirme yapılarak; önümüzdeki süreçler içerisinde sosyal sigorta sisteminin tekrar düzenlenmesi ile beraber emekli aylıkları ve ödenek üzerinde kıdem tazminatlarının yeniden yapılandırma adımları da gündemde olacaktır yorumlarını dile getirdiler.
Makas her an açılmaya devam ediyor
SGK tarafından gelen verilere göre kurumun bütçesi üzerinde oluşan durum korona virüs pandemisi ile daha da derin bir hale gidiyor. 2019 yılı içerisinde toplam olarak 39.9 milyar seviyelerine kadar artan açık; 2020 yılını daha ilk 7 aylık sürecinde bile bu durumun üzerine çıkarak 50 milyar 39 milyon 280 bin liraya kadar artış gösterdi.
SGK tarafından işveren - işçi ve devlet katkılarında alınan paylar ile meydana gelen prim ödemeleri sırasında emekli aylıklarının da yanı sıra sağlık harcamaları üzerinde oluşan makas da açılmaya devam ediyor. 2019 yılı içerisinde yüzde 71.8 oranları ile dikkatleri çekerken 2020 yılı içerisine bu oranların ilk 7 aylık kısmında 62.7 ye kadar inmesi dikkatleri çekti.
Bakan Akbayrak'a yanıt gecikmedi...
Dr. Ergün Demir ile Dr. Güray Kılıç SGK verileri için yazmış oldukları ortak bir makale ile değerlendirmelere gittiler. Makale içerisinde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak için de sözüne değindiler. Bir açıklaması sırasında istihdamın nicelikleri ve niteliklerine göre artırılacak olan politika yanı sıra tedbirlerin uygulanmaya devam edecek olduğu - salgının hemen ardından küresel olarak tedarik zincirleri sırasında ortaya çıkacak aksamaların bir fırsata dönüştürülmesi ile beraber ülkede üretim ve yatırım konusunda küresel çaplı bir cazibe merkezi haline getirmek istediklerini hatırlattılar. Bu sözler için atıfta bulunan ve SGK verileri ile Albayrak tarafından gelen sözlere karşı belirli noktalara değindiler. İşte o anlarda;
'' Hazine ve maliye bakanı Berat Albayrak; korona virüs süreçleri ile gelen salgının her türlü yaşanan güçlükler ve sıkıntılara neden olmasına rağmen iyi bir şekilde ilerleme sağlanıyor olduğuna dair dikkatleri çekerken, iyi bir istihdam arttırılması ile beraber üretim ve yatırım konusunda cazibe merkezi haline geleceğine dair iddiaları ile yer alıyor. Şu an buzdolabı kullanan vatandaş sayısı her ne kadar artıyor olsa bile işsizlik sayılarında azalma zenginliğin yaygın hale gelmesi ile herkes mutlu rahat yaşamaya devam ediyor.
Fakat gerçek bundan çok uzak. Yoksulluk - işsizlik - ekonomik alanlarda yer alan belirsizlik her geçen an daha da çok artması ile dikkatleri çekiyor. Rakamların sabit bir şekilde kaldığı kriz ve döviz üzerinde meydana gelen artışların da sonuçları olarak fabrikalar ve iş yerleri kapanmaya devam ederken binlerce kişi de işsiz kalmak zorunda oluyor. Her an prim ödeyemeyen vatandaşların da bu denli artış göstermesi SGK gelir ve gider dengesinin çok olumsuz etkilenmesine paralel olarak neden oluyor. Açıkların artması devam ederken prim gelirleri ile emekli aylıklarını ve sağlık ödemelerini karşılama oranları da bir hayli düşüyor. '' sözleri ile dikkatleri çektiler.
Kıdem tazminatları ile emekli maaşlarına yeniden yapılandırma yapılabilir.
Belirlenen tablonun işaret ettiği tek bir yer vardır. Bu da önümüzde olan günler içerisinde sosyal sigorta ile beraber yeniden düzenlenmesi gerekliliği ile beraber emekli ve aylık ödeneklerinden kıdem tazminatına kadar her şeyin yeniden yapılandırılması gündemde olabilir. Başta kamu yerleri olmak üzere birçok sağlık işletmelerinin borçlarını ödeyememesinin ardından iflas etmeleri söz konusu olan sunulacak olan sağlık hizmetleri ile beraber teminat paketlerinin daraltılması ile beraber hizmetlere erişim kısıtlamalarının olması da muhtemel bir adımdır.
Nutuk.com.tr