MEB duyurdu: Yüz yüze eğitimde kritik açıklama geldi! Sınav ve karne için son dakika açıklaması…

Birinci dönem eğitim öğretim yılının bitmesine sayılı gün kala Milli eğitim bakanlığından yüz yüze eğitimin ne olacağı ile ilgili son dakika açıklamaları geldi. 25 Ocak tarihinde sona erecek birinci dönemin ardından ölçme ve değerlendirme kapsamında yapılan sınavlar karne notlarında etkili olmayacak.

Birinci dönem eğitim öğretim yılının bitmesine sayılı gün kala Milli eğitim bakanlığından yüz yüze eğitimin ne olacağı ile ilgili son dakika açıklamaları geldi. 25 Ocak tarihinde sona erecek birinci dönemin ardından ölçme ve değerlendirme kapsamında yapılan sınavlar karne notlarında etkili olmayacak.

 Bunun ardından veliler ve öğrenciler birinci dönem karne notlarının neye göre belirleneceğini merak etmeye başladı. MEB karne notu değerlendirmeleri için beklenen açıklama geldi!

MEB tarafından gelen açıklamaya göre 25 Aralık tarihinde sona erecek birinci dönem ilkokul ve orta okul öğrencileri için yüz yüze sınav olmadan sonlanacak. Karne notları ise bu zamana kadar yapılan sınavlar ve derslere katılım ile puanlandırılacak. Salgın dönemindeki koşullar ön plana alınarak öğrencilerin her zaman faydasına olacak şekilde yeni bir düzenleme gelmesi sağlandı. Ülke genelinde 81 ilde 4. Sınıf imam hatip orta okullarında birinci dönem için yapılmış sınavlarda da değişikliklere gidildi. 2020 ve 2021 yılı eğitim öğretim döneminde yapılış olan sınavlarda karne notları için etkili olmayacaklar. Fakat bu noktalarda öğrenci notlarının karneye yansımasını isteyen veliler başvuru yaparak karne notlarında etkili olmasını tercih edebilecek. Peki, karne notlarını vermek için nasıl bir yöntem izlenecek, MEB bu noktada kritik olan kararı hangi yönde verdi?

Karnelerde yüz yüze sınavlar etkili olmayacak…

MEB tarafından 81 ilde yer alan ilkokul ve ortaokullar için yazı gönderildi. Bu yazı kapsamında ilkokul dördüncü sınıf, orta okul ve imam hatip ota okullarında birinci dönem için yapılmış olan yüz yüze sınav notları dönem sonu değerlendirmesi olarak verilen karnelerde etkili olmayacağı bildirildi.

İlkokul sınıflarında dönem sonu işlemleri ile ilgili olarak yönetmeliklerin belirlenmiş olması da söz konusu olacak. Yönetmelik süreçlerine göre öğrencilerin bu zorlu süreçlerde göstermiş oldukları başarıları, gelişim düzeyleri de ön plana alarak öğretmenler sayesinde yapılan ders etkinliklerine katılım durumlarına göre ölçme değerlendirmeler yapılacak. 1, 2 ve 3. Sınıfa giden öğrencilerin karnelerinde çok iyi, iyi ve geliştirmeli şeklinde ölçütlere yer verilecek.

Dördüncü sınıflara giren öğrenciler için yeni dönemde karne notları belirlenirken derse katılım puanları ve aritmetik ortalamaları ön planda tutularak karne notları belli olacak.

Veliler 21 Ocak tarihine kadar başvuru yapabilecek…

Geçtiğimiz aylarda öğrenciler için yüz yüze yapılan sınavların ardından notlar karne notlarına etkili olmayacak diye açıklama geldi. Fakat veliler karne notlarına eklenmesini isterse okullara 21 Ocak tarihine kadar başvuru yaparak bu notların karnelerde yer almaları söz konusu olacak.

Notlar nasıl hesaplanacak?

5, 6, 7 ve 8. Sınıflara giden öğrencilere verilecek olan karne notları eğer hocalar tarafından proje verildiyse ve derse katılım durumlarına göre ortalama bir not hesaplanarak verilecek.

MEB’den online karne…

Salgın dönemlerinden dolayı karne günü tüm öğrencileri okullara toplamak yerine dijital karne verilecek olduğu açıklanmıştı. MEB tarafından 81 ile gönderilen yazı ile beraber bu durum netlik kazandı. Hem ilkokul öğrencileri hem de ortaokul öğrencileri birinci dönem için basılı bir şekilde karne almayacaklar. Notlarını e devlet üzerinde erişime açıldıkları zaman görebilecekler.

e-okul.meb.gov.tr adresine TC ve okul numaraları ile beraber giriş yaparak görebilecekler.

Lise öğrencilerine karne verilecek mi?

Lise öğrencileri karne alacaklar mı ya da notları nasıl belirlenecek bir hayli merak ediyor. Lise öğrencileri için karne notları belirlenmeyecek. Birinci döneme ait karne notları ikinci dönem yapılacak yüz yüze sınavlar ile belirlenecek.