Dikkat Çiğ Yiyecekler Mikrop Saçıyor

Uzmanlar çiğ sebzelerin birçok hastalığın habercisi hatta taşıyıcısı olduğunu vurguladı. Çiğ yiyeceklerin birçok hastalığa davetiye çıkardığını söyleyen doktor, besin zehirlenmeleri, tifo, ishal, bruselloz, listeriyoz gibi bakteriyel ve parazitsel hastalıklara neden olabileceğini belirtti.

Dikkat Çiğ Yiyecekler Mikrop Saçıyor

Sebzeler hayatımızın ve sofralarımızın temelinde besin kaynağı olarak her mevsim tükettiğimiz hayat kaynaklarımızdır. Hatta doktorlar tarafından sık sık tüketmemiz gerektiği de vurgulanmakta fakat yıkamadan tüketilmesi halinde ciddi rahatsızlıklara da neden olmaktadır. 

Geçtiğimiz günlerde ABD’de koli basili salgını ortaya çıkmış ve uzmanlar insanları marul tüketmemeleri konusunda uyarmıştı. Bu uyarılardan sonra ise FDA ( Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) salgına neden olan bakterilerin besinlerden geldiğine dair bir kanıtlarının olmadığını da belirtmişti. Durumun hala araştırma aşamasında olduğunu da eklemişti. 

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanının yaptığı açıklamalar ile “Gıdalar hijyenik olmayan koşullarda bulaşıcı hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu hastalıklar arasında ishal ve kusma ile seyreden besin zehirlenmeleri ön sırada gelir.” Dedi. 

Özellikle çiğ sebzelerin yeterince yıkanmaması sonucu oluşabilecek hastalıklar tifo, dizanteri, ishal, bruselloz, listeriyoz gibi hastalıklara sebep vermekte ve ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Özellikle yemeklerin yanında yapılan salatalar çiğ sebzelerden yapılmakta ve eğer iyi yıkanmamış ise besin zehirlenmelerine neden olmaktadır. 

Sebzelerin hastalık ve bakteri saçmasındaki en büyük sebep ise, tarlaların temiz su ile sulanmaması, gıdaların uygun şartlar ile taşınıp depolanmaması, market ve manavlarda yeterli ve sağlıklı saklama koşullarına uyulmaması gösterilmektedir. Hastalık ve besin zehirlenmelerine önlem olarak sebzeleri bol su ile hatta mümkünse sirke ile yıkanması gerekmektedir. 

Dışarıda yemek yerseniz düzgün ve hijyenik bir yer olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca düzenli olarak ellerinizi yıkamaya özen göstermeniz de gerekmektedir. Kesinlikle sebze ve meyveleri yıkamadan tüketmemelisiniz. Sebze ve meyve aldığınız market ve manavların gıdaları saklama konusunda yeterli önlemleri alıp almadıklarını da kontrol etmeniz gerekmektedir. 

Organik olarak beslenmeye ve her mevsimin sebze ve meyvelerini mevsiminde tüketmeye özen göstermeniz gerekmektedir. Yeterli önlemler alınmadığı zaman ciddi hastalıklar taşıyan sebze ve meyveler böbrek yetmezliği gibi rahatsızlıklar yaşamanıza da neden olmaktadır. 

Beğendim 0 Muhteşem 0 Haha 0 İnanılmaz 0 Üzgün 0 Kızgın 0

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Bizi desteklemek için lütfen haberlere yorumlarınızı eksik etmeyin ve bizleri sosyal medyada takip etmeyin unutmayın..


yükleniyor

BU HABERİ OKUYANLAR BUNLARI DA OKUDU

SON DAKİKA HABERLER

ANKET

Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?

TAZİYELER

tümü
yukarı çık