1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Emeklilikte Sondan Üçüncüyüz
Emeklilikte Sondan Üçüncüyüz

Emeklilikte Sondan Üçüncüyüz

Türkiye’de başta EYT’liler olmak üzere birçok emekli yıllardır sıkıntı içindeyken yapılan araştırma bunu gözler önüne serdi.

A+A-

Tüm dünya ülkelerini dahil ederek yapılan kapsamlı emeklilik araştırmasında en kötü şartlara sahip olan ülkeler sıralamasında üçüncü olduk. Küresel Emeklilik Endeksi’nde yapılan araştırmada 37 ülke ele alındı. Emeklilik sistemi, doğruluk, sürdürülebilirlik, yeterlilik gibi kavramlar ele alınarak  emeklilik endeksi incelendi.

Lider olarak emeklilik şartlarında en iyi olan ülke Hollanda oldu. İkinciliği Danimarka ve Avusturalya alırken, Finlandiya, İsveç ve Norveç de sıralamaya dahil edildi. Sistemin yeterliliklerinin yanı sıra iyileştirilebilir özellikleri olan ülkelere öneriler de sunulan raporda Hollanda 81 puanla en yüksek puanı alırken Türkiye 42,2 puanda kaldı. En düşük eşikteki E kategorisinde ise hiçbir ülke yer almadı.

Maaşlar Yetersiz

Ülkeler A ile E arasında puanlamaya tabi tutuldu. Türkiye D sınıfında yer alırken emeklilik sisteminde bazı düzeltmeler yapılması gerekli yoksa sistem sürdürülebilir olamaz sonucu çıktı. En yoksul bireylerin aldığı emekli maaşında iyileştirme yapılması gerektiğini ifade eden uzmanlar devamlılığın şüpheli olduğunu ortaya çıkardı.

Türkiye gibi Arjantin, Tayland, Filipinler, Meksika, Çin, Hindistan ve japonya da listenin alt sıralarında yer aldı. Özellikle emeklilikte yaşa takılanlar ve emekli maaşlarını yetersiz bulanların sıkça sorunları dile getirdiği ülkemizde bayramlarda ikramiye almaya hak kazanan emekliler bunun iki ayda bir olmasını istiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.