1. HABERLER

  2. TEKNOLOJİ

  3. Spermsiz Fetüs Geliştirdiler
Spermsiz Fetüs Geliştirdiler

Spermsiz Fetüs Geliştirdiler

Bilim insanları iki ebeveyn, sperm ve yumurta olmadan fetüs üretmeyi başardı ve tıp dünyasını büyük heyecan sardı.

A+A-

Üremenin en temel formülü olan sperm ve yumurtanın olmadığı bir üreme tekniği üzerinde çalışan bilim insanları sperm olmadan bir fare fetüsü üretmeyi başardı. Sperm de yumurta da olmadan fare fetüsü üretilen çalışmada kök hücreler kullanıldı. Bir araya gelerek büyümeye başlayan kök hücreler, embriyoya benzer bir yapı halini aldı ve fare rahmine aktarıldı.

Fetüs gibi büyümeye başlayan kök hücreler henüz fetüs kadar mükemmel olmasa da çalışmalar devam ediyor. Çinlilerin 2016 yılında başarılı olduğu bu teknik, sağlıklı bebekler üretmek için kullanılmıştı. Aynı cinsiyetteki farelerden sperm ve yumurta DNA’sı değiştirerek yeni embriyolar üreten bilim insanları şimdi de bu temel hücreler gerekmeden üremeyi gerçekleştirmenin peşine düştü.

Organ Kopyalamanın Yolu

Bu tür bilimsel çalışmaların başarılı sonuçlanması halinde organ kopyalama konusunda başarılı olacakları tahmin ediliyor. Organ yetmezliği konusunda organ nakli için kopyalama imkanının önününü alacak olan bu sistem sayesinde bebeklerin sıfırdan yetiştirilmesi gibi durumlar gerçekleşmeyecek. Ancak zarar gören hücrelerin onarılmasını sağlayacak olan bilimsel çalışmaların gerçekleştirilmesi mümkün olabilecek.

Sağlıklı bebekler için öz olan hücrenin en sağlıklı kısımlarının kullanıldığı tekniklerin yanı sıra, organlar için de bu konuda başarılı çalışmaların yapılması tahmin ediliyor. Böylece hastanın hasarlı organı sağlıklı hücreler kullanılarak kopyalanabilecek ve organ nakli kolaylaşacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.