1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Sigarada Rekor Vergi Geliri Beklentisi
Sigarada Rekor Vergi Geliri Beklentisi

Sigarada Rekor Vergi Geliri Beklentisi

Sigara paketlerine yapılan zamlara rağmen vatandaşların sigaraya olan ilgisinin azalmaması ile birlikte 2020 yılında rekor vergi geliri bekleniyor.

A+A-

2019 bütçe planlamasına göre  sigara üzerinden alınan özel tüketim vergisinden 45,6 milyar liralık vergi geliri elde edileceği planlanmaktaydı.  

Fakat sigara fiyatlarına gelen zamlar sonrasında artan sigara fiyatları ile birlikte 2019 yılı sonunda sigara vergilerinden elde edilecek gelirin 51 milyar lira olarak oluşacağı ön görülüyor.

2020 yılında sigara vergisinde yapılacak yüzde 27 artış ile birlikte vergi gelirinin 64,8 milyar liraya kadar çıkacağı ön görülüyor.

Sigara Vergileri Can Yakıyor

2020 yılı bütçe verileri göz önüne alındığında sigaradan elde edilen vergilerin bütçe için oldukça önemli bir gelir kalemi haline geldiği görülüyor. Bu anlamda ülkemizdeki sigara vergileri dünya ile kıyaslandığında oldukça fazla seviyede yer alıyor.

Ülkemizde bir paket sigaranın yaklaşık yüzde 70’i vergi olarak alınıyor. Özellikle bütçe açığı verildiği durumlarda sigaralara yapılan zamlar ile önemli bir bütçe açığının kapatıldığı görülüyor. 2020 yılı bütçesinde sigara vergilerinin oldukça önemli bir yeri olurken son dönemde burada bazı tehlikelerin ortaya çıktığı görülüyor.

Vatandaşlar sigara fiyatlarının oldukça pahalı hale gelmesinden dolayı tütün alarak sigaralarını ya kendi sarıyor ya da kaçak sigara tercih ediyorlar.

Her 2 durumda da devletin büyük oranda vergi kaybı yaşayabileceği belirtiliyor. Bu anlamda 2020 yılı hedefi olan 64,8 milyar liranın tutturulmasında sorun olabileceği ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Sizlerin seslerini duyurabilmek için konu ile alakalı yorumlarınızı, görüşlerinizi fikirlerinizi mutlaka yazın.
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.